måndag 9 november 2009

Omega-3


Jag har ätit becel till både till matlagning och på mackan senaste åren, i tron om att det är väldigt nyttigt och att det inte alltid är lätt att få i sig fet fisk 3 gånger i veckan trots att jag och Liv älskar fisk, men det gör inte Klimpen. Och nu får jag läsa på en tillförlitlig sida att Omega-3 är hämmande för immunförsvaret. Kul och läsa i dessa förbaskade influensatider. Fick en chock, ska inte det vara bra för kroppen. För hjärnan är det bra, för vår hjärna behöver det fettet som "smörjmedel" och man blir smartare är det ju bevisat. Men från och med nu steker jag i riktigt smör och det blir Bregott på mackan, men jag kommer fortfarande äta fet fisk och frön och nötter.
Här ifrån kommer min källa, en sida med bra frågor och svar: http://www.krisinformation.se/

Det verkar som man aldrig gör rätt. slängde även lite av mina "nyttiga" gröna tesorter i veckan då dom hittat en massa farligt bekämpningsmedel i dom.
Ja varför inte koppla av med en kopp bekämpningmedel framför tv:n på kvällen, kul liksom.
Köpte hem böckerna " Den hemlige kocken" och "Äkta vara" av Mats-Eric Nilsson( bättre sent än aldrig) för några veckor sen men har inte hunnit plöjt igenom dom ännu, ska börja med det ikväll.
Tycker jag har ganska stor koll och lagar maten från grunden osv. men egentligen så vet man ganska lite var man stoppar i sig.

4 kommentarer:

  1. Elisabeth Helander9 november 2009 kl. 10:14

    Hej Carola!
    Om du tänker på svaret till frågan "blir immunförsvaret sämre av omega-3?" så är det ju ett ganska luddigt svar.

    Omega-3 ÄR bra att äta, för reumatism, eksem och åderförfettning bl.a. samt för att minska inflammationer. Men som med allt så är det lagom som är bäst. Vanligt i Sverige är 6ggr mer omega-6 (som är inflammationsökande) än omega-3, bättre är förhållandet 3:1.

    Om man äter fisk, nötter och annan frukt/grönsaker med hög fetthalt och använder olivolja till matlagning samt drar ner lite på det animaliska fettet borde man få en hyffsad fördelning. Sen är det alltid bra att minska på sockret (dvs. även mjölprodukter) som troligtvis är en större orsak till sjukdom än omega-fetter.

    När det sedan kommer till Becel skulle inte jag rekommendera det till någon. Faktiskt. Det är dyrt, fyllt med kemikalier och det som sägs vara bra, dvs växtsteroler, har en viss LDL-sänkande effekt, men bör ej konsumeras av gravida och ammande kvinnor samt barn under 5 år.

    Jag brukar kika in på Kostdoktorn.se ibland, det finns flera artiklar som kan vara intressanta att läsa. Här är en: http://www.kostdoktorn.se/eu-becel-pro-activ-far-inte-pastas-minska-risk-for-hjartsjukdom

    Det blev ett ganska långt inlägg här, men jag tycker det är jätteintressant med kost och hur mycket man kan påverka sin hälsa genom att göra små förändringar!

    Hoppas att familjen mår bra!
    Kram//Bettan

    SvaraRadera
  2. Ja det är intressant och man vet så lite egentligen, jag ska kika in och läsa på sidan.
    Det är bra med oss, Liv är förkyld just nu (svininfluensa??!) men annars bra dom växer som ogräs,trots skräpet man stoppar i dom...haha.;)
    Nej men det är sant som du säger, om man fördelar maten och fördelar riskerna så blir det nog bäst, inte bra med för mycket av något och allt bra verkar ha något dåligt i sig...hoppas det är bra med dig också och att jobben rullar in. kram

    SvaraRadera
  3. Sen hemlige kocken är bra, har ett intressant kapitel om bröd bland annat. :)

    SvaraRadera
  4. Hej,

    Läste precis ditt inlägg om Becel och omega-3.

    Kan inte annat än instämma med vad Elisabeth skriver ovan, dvs att Becel är dåligt på många sätt. Vad gäller omega-3 innehåller det i princip ingen omega-3 alls, och det lilla som finns är av formen ALA som inte gör någon nytta i kroppen. Läs mer här t ex: http://www.omega3blogg.se/omega-3-och-mat/omega-3-eu-lagstiftning/

    När det kommer till omega-3 finns det tyvärr inga genvägar. Det är fet fisk (sill, sardiner, ansjovis, makrill,...) som gäller 2-3 gånger i veckan, eller kosttillskott som innehåller fettsyrorna EPA och DHA.

    Vad gäller omega-3 nu under svininfluensan är det luddigt vad som gäller. Faktum är dock att det är endast i Sverige som detta nämnts av en ynka svensk forskare vid namn Magnus Lindskog. Trots omega-3:s popularitet världen över hittar man inget på Internet som tyder på att det skulle finnas en rädsla i något annat land angående detta.

    Hälsningar,
    Björn

    SvaraRadera